top of page

TİNY HOUSE DOĞA İLE UYUM

TINY HOUSE DOĞA İLE UYUM

Doğal dünyamızda var olan uyum ve dengeyi görmek için derinlere bakmanıza gerek yok. Bitkilerin, hayvanların ve ekosistemlerin gelişmek için senkronize olma şekli bir mucizeden başka bir şey değildir. Bu denge bozulduğunda bile, hızla dengeye dönmek için uyum sağlarlar. Bugün yaşadığımız dünyada öyle görünmese de, biz insanlar için doğanın gelgitine uyum sağlamak içgüdüseldir.

Çevrenizin doğası, hayatınızı yaşama şeklinizi büyük ölçüde etkiler ve onun çekimine direnmek için büyük miktarda çaba gerektirir. İnsanların neden doğaya ihtiyaç duyduğunu anlamanın en kolay yolu, nasıl uyuduğumuza bakmaktır. İnsanlar gündüz aktiftir ve geceleri şarj olurlar, ancak tüm canlılar aynı değildir. Gece hayvanları, düşük ışıkta veya hiç ışıksız görmeyi desteklemek için göz yapısıyla donatılmıştır. İnsanlarda buna sahip değildir ve gündüz gelişmek için yaratılmıştır. Doğal enerji kaynaklarımız, güneşin doğuşuyla aynı süre boyunca bizi koruyabilir ve ihtiyacımız olan sağlıklı uyku miktarı, gecenin karanlık olduğu süre ile aynıdır. Bu sirkadiyen ritimle savaştığımızda ajitasyon, yorgunluk, beyin sisi, olumsuz ruh hali, motivasyon eksikliği ve hayata bakış açısında azalma yaşarız. Senkronize olmak sürdürülebilir.

Alanınızı Sizin İçin Oluşturun

Madem doğaya geri dönmekten bahsediyoruz, bu birey için nasıl görünüyor? Tabii ki, bu kadar eşsiz yaşamları olan insanlar olarak, destekleyici bir ortam kişiden kişiye biraz farklı görünebilir. Hadi keşfedelim.

Tiny house Yenileme

Zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yer, denge ve huzurun en fazla olduğu yer olmalıdır. Ev insanı olmasanız ve zamanınızı çoğunlukla işte veya sosyal olarak geçirseniz bile, eviniz en fazla kontrole sahip olduğunuz ve kendinizi topraklayabileceğiniz yerdir. Yapacağınız şey yeşil alan denen bir şey yaratmak. Araştırmalar , yeşil alana erişimin hava kirliliğini azaltarak, ısı konsantrasyonunu azaltarak ve fiziksel aktivite için fırsatlar sunarak daha uzun yaşamı desteklediğini göstermiştir. Yeşil bir alan yaratmak, size geri dönüp uyum bulacağınız bir ev üssü sağlayacaktır.

Yaratabilecekleriniz, sahip olduğunuz alana, buna ayırmanız gerekebilecek zamana ve finansal yeteneğinize bağlıdır. Kendi eviniz varsa, kapsamlı bir yenileme projesi faydalı olabilir ve hatta bazı durumlarda değer katabilir. Daha kentsel bir bölgede kiralıyor veya yaşıyorsanız, kişisel bir yeşil alanı kolaylaştırmak için hala birçok şey yapabilirsiniz. Yeşil alanlar, aile üyelerinizin, özellikle de bu uyumdan son derece yararlanan çocukların, doğayla yeniden bağlantı kurmasını sağlamak için harika fırsatlardır.

Arka bahçeler yeşil bir alan yaratmak için mükemmel bir yerdir çünkü bir su veya enerji kaynağı gibi ihtiyacınız olan şeylerin çoğu zaten mevcuttur ve birçok arka bahçe boş bir sayfadır. Bir gölet, şelale veya akarsu kurarak büyüyün. Suyu temiz tutmak için su bitkileri ve yosun yiyen balıklar gibi çevre dostu malzemeler ve yöntemler kullandığınızdan emin olun . Bir su özelliği, balıklar için vahşi yaşam habitatı olarak ikiye katlanabilir ve kurbağalar, kertenkeleler ve kuşlar gibi diğer yerel hayvanları çekebilir.

Çocuklar özellikle bir su özelliğinin etrafındaki hayvanlara hayran kalacaklar , ama aynı zamanda bir ağaç ev için çıldıracaklar. Hatta ağaçsız bir tane de yapabilirsiniz; Mümkün olduğunca çok yeşil oluşturmak için sarmaşıklar ve çim alan gibi doğa öğeleri ekleyin.

Daha küçük bir evde veya apartman dairesinde, iç mekanlarda yeşil alan yaratmak mümkündür. Birkaç iç mekan bitkisi alarak başlayabilirsiniz. Areca palm, aloe vera ve örümcek bitkilerinin tümü, mükemmel hava filtreleme özelliklerine sahip, az bakım gerektiren yeni başlayan bitkilerdir. Ayrıca, az yer kaplayan bitkilere sahip olmanın harika bir yolu olan bir bitki duvarı da kurabilirsiniz. Raflar veya paletlerle kendi DIY'lerinizi yapabilir veya önceden oluşturulmuş bir tane satın alabilir ve ardından seçtiğiniz bitkileri yerleştirebilirsiniz. Philodendron ve antoryum bitkileri burada iyi iş çıkarır, ancak bu yapıda otlar ve marul da büyüyecektir.


Doğayla Uyum Sağlamak

Ayrıca, yıl boyunca çevrenizdeki dünyayla bir arada var olmak ve sağlığınıza ve esenliğinize öncelik verirken doğanın öğelerini nasıl onurlandıracağınızı ve saygı duyacağınızı anlamak da önemlidir.

Her Mevsimi Kucaklayan

Mevsimler, tüm canlıların uyum içinde olduğu doğanın aktığı gelgitlerdir. Bitkiler ilkbaharda çiçek açar ve her kış uykuda kalır. Hava durumu onlara gelişmek için ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip bölgeyi bulmalarını söylediğinde, hayvanlar kilometrelerce yol kat ederler. İnsanlar geçmiş yıllarda mevsimi hayatlarını planlamak, mahsul yetiştirmek, avlanmak ve ticaretlerinde çalışmak için kullandılar. Bakkalların ve mevsimlik olmayan işlerin olduğu bir dünyada bu artık bir yaşam biçimi olmasa da, mevsimleri dinlemek ve değişim döngüsüne uyum sağlamak hâlâ faydalıdır.

Bahar, yılın neşeli bir zamanıdır. Hayvanların yavrularını doğurması ve çiçeklerin yeniden doğuş ve büyümeyi simgeleyen bir zamanda açması çok mantıklı. Kışın çoğu için içeride kalmak, gerçek ve mecazi bir durgunluk yaratabilir. Bahar mevsimine başlamanın mükemmel bir yolu, Bahar Temizliği geleneğidir. Daha uzun günler ve daha sıcak hava, bu aktivite için size enerji verebilir ve olumlu bir zihniyet etkileyebilir. Evinizi çok ısınmadan veya yaz böcekleri inmeden önce havalandırmak için kapılarınızı ve pencerelerinizi mümkün olduğunca açık tutmak idealdir.

Bir bahçeye başlıyorsanız, yoğun yaz sıcağında gelişmeyeceklerinden, şimdi toprağı bezelye, kozmos ve Shirley haşhaşları dikmek için hazırlamanın zamanı geldi. Sebzeler için, ıspanak, brokoli, turp ve lahana yetiştirebileceğiniz ilkbaharda, sıcaklıklar akşamları düşmeye devam edebilir.

Baharın yeni bir başlangıcın başlangıcı olduğu yerde, yaz eğlence, iyimserlik, pozitiflik ve hayatın kendisiyle övünür. Yıl boyunca çalışsanız bile, çoğu insan izinli olduktan sonra hala birkaç saatlik gündüz vakti vardır. Çok az planlama ve ekstra maliyetle, yerel bir parkta veya arka bahçenizde arkadaşlarınız ve ailenizle boş zaman sporu yaparak yaz sezonunun avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Yemeklerinizi dışarıda yiyin, yürüyüşe çıkın, günlük rutininize açık hava yürüyüşlerini ekleyin ve hatta gerekli malzemeleri aldıktan sonra bir hevesle kampa gidin. Bahçeniz için uzun ve sıcak bir büyüme zamanı gerektiren salatalık, domates, biber ve yaz kabağı dikme zamanı geldi. Kadife çiçeği, caladium ve begonya çiçekleri sıcakta iyi gider ve bahçenize renk katar.

Uzun ve sıcak bir yaz, daha serin hava ve güzel yaprak değişimlerinin ardından, tatilin başlaması sonbahar mevsimini hoş bir rahatlama haline getiriyor. Sonbahar, çiftçilerin tüm yaz sıkı çalışmalarının meyvelerini topladığı hasadı ve bolluğu sembolize eder. Modern günlerde sonbahar, sosyal bir yaşam tarzı yaşayarak ve muhtemelen biraz para harcayarak geçen bir yazdan sonra insanları eve ve ailelerine geri döndürür. Yazlık kıyafetlerinizi ve eşyalarınızı değiştirerek, ısıtıcınızı onararak veya şöminenizi temizleyerek ve soğuklar gelmeden son çıkışları yaparak kışa hazırlanmanın şimdi tam zamanı.

Yaz bahçenizi hasat etmiş olacaksınız ve çiçekler uykuya dalmış olacak. Anneleri ve papatyaları yılın bu zamanında tutabilirsiniz, böylece rengi kaçırmazsınız ve ilkbaharda ektiğiniz sebzeler daha soğuk havalarda ve sarımsak, kış kabağı ve elbette balkabağı için iyi sonuç verir.

Ne kadar soğuk ve bulutlu olursa olsun, kış önemli bir mevsimdir ve diğer tüm mevsimler gibi rolünü oynar. Dinlenmeyi ve sıfırlamayı, daha soğuk havayı ve daha kısa günleri simgeleyen doğa unsurlarını çok ihtiyaç duyulan bir mola vermeye zorlar. Yıl boyunca bahar ve yaz olmasını ne kadar çok istesek de, bu sürdürülebilirliği teşvik etmiyor, tıpkı insanlar için sürekli çalışmanın sürdürülebilir olmadığı gibi. Kışın size yavaşlamanızı, enerji toplamanızı ve gelecek yılın getirmesini istediğiniz şeyleri içsel olarak yansıtmanızı hatırlatmasına izin verin. Yakın aile ve arkadaşlara odaklanın, tatillerin tadını çıkarın ve hatta bir araya gelip kızak yaparak veya çocukların kartopu atmasına izin vererek kışın yılda bir kez getirdiği karın tadını çıkarın.

Bahçenize gelince, çoğu iklimde, tüm çiçekler ve sebzeler soğuk havalarda uykuda kalır ve şimdi toprağınızı ilkbahar için hazırlamanın ve gelecek yılın ekim programını planlamanın zamanıdır. Kışın sonuna doğru küçük plastik kaplarda iç mekanda ekime başlayabilirsiniz, böylece bir başlangıç ​​​​yapabilirsiniz.

Hayvanlarla Saygılı Yaşamak

Evinizin etrafındaki canlıların rolünü anlamak, uyum içinde yaşamanıza ve çevreye zararlı imha tekniklerini kullanmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Ne de olsa burası onların ilk eviydi ve yaşam alanlarındaki ani değişiklikten en iyi şekilde yararlanıyorlar. Sincaplar, rakunlar, tavşanlar ve kokarcalar rahatsız edici hayvanlar olarak kabul edilir, ancak çevreye faydalıdırlar ve birkaç insancıl yöntemle kolayca caydırılabilirler. Sincaplar orman gelişiminde önemli bir rol oynar ve fındık ağaçlarının hayatta kalması için kritik öneme sahiptir. Rakunlar ve kokarcalar, besin zincirinde yırtıcı oldukları ve zararlı bahçe zararlılarını yedikleri için nüfus kontrolüne katkıda bulunur. Tavşanlar doğal olarak birçok istilacı ot türünü yer ve onları kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Fiziksel engeller, haşereleri bahçenizden uzak tutacaktır ve hatta onların yemleyebilecekleri ayrı bir bitki ve sebze alanı bile yetiştirebilirsiniz. Özellikle bahar bebekleri getirdiğinde bahçenizdeki vahşi yaşamı izlemekten keyif alabilirsiniz. Çöpünüzü kapalı ve erişimden uzak tutun. İçeri giremeyeceklerini anladıklarında, denemeyi bırakacaklar. Ayrıca, kendilerine veya diğer vahşi hayvanlara zarar vermemek için kendi hayvanlarınızı içeride beslediğinizden ve gözetimsiz olduklarında içeride tuttuğunuzdan emin olun. Bu ve tilki, geyik ve ayı gibi diğer vahşi hayvanlarla - onlara uzaktan hayran kalın, onları beslemeye çalışmayın ve bir tehlike oluşturuyorlarsa veya aşırı nüfus rahatsızlığı oluşturuyorlarsa bir profesyonelle iletişime geçin. Bu, dengeli bir doğal vahşi yaşam davranışı olmadığı için genellikle başka bir şeyin yanlış olduğunun bir işaretidir.

Sindirimi zor olabilir, ancak böceklerin hepsi kötü değildir. Tozlaşmadaki önemli rolleri için arılar ve kelebekler gibi canlıların varlığını bile teşvik etmelisiniz. Hatta arılar, doğal antibakteriyel özelliklere sahip ve düzenli tüketim ile alerji semptomlarını azaltabilen lezzetli ballar üretirler. Evinizin yakınında bir kovan varsa, onları kışkırtmazsanız sizi rahatsız etmezler. Kovan kümelenmeye başlarsa ve kovanın dışında kümelenmiş birçok arı görürseniz, yeni bir kovan başlatmalarına yardımcı olması için bir profesyonelle iletişime geçmenin zamanı gelmiş demektir. Tabii ki, sizin veya evdeki herhangi birinin ciddi bir arı alerjisi varsa, güvenliğiniz için kovanın yeri değiştirilebilir ve değiştirilmelidir.

Karıncalar ve solucanlar gibi böcekler bahçeler için çok faydalıdır. Toprağı havalandırırlar ve yalnız bırakılmalıdır. Bununla birlikte, karınca popülasyonları kontrolden çıkabilir ve bu durumda, evinizin ve bahçenizin etrafına tarçın veya karabiber serpmek gibi, onların varlığını caydırmak için çevresel açıdan güvenli yollar vardır. Kokuyu sevmezler ve uzaklaşırlar. Ayrıca nane ve biberiye gibi otlar da yetiştirebilirsiniz ve bunlar sivrisinekleri ve bazı örümcekleri de dışarıda tutar. Sivrisinekler en faydalı böcekler değildir, ancak yine de havaya veya cildinize zehirli böcek spreyleri püskürtmeden onları caydırmanın yollarını bulmak istersiniz. Narenciye yağları, limon otu, sarımsak ve lavantadan hoşlanmazlar ve ısırıkları aloe vera jeli ile yatıştırabilirsiniz.

Arka Bahçeyi Ziyaret Eden Hayvanlar

Havaların ısınması ile birlikte birçok hayvan doğayı keşfetmek ve tadını çıkarmak için dışarı çıkar. Hazırda bekletme modundan çıkan ziyaretçilerin bazıları bahçenizi keşfedecek. Çoğu hayvan, aileniz için herhangi bir tehlike oluşturmaz ve hatta bazı böceklerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Arka bahçedeki bahçe mobilyalarına ve çiçeklere zarar verebileceklerini unutmayın. Köpekler veya kediler gibi evcil hayvanlar onları evinizden uzak tutmaya yardımcı olacaktır. Hayvanları güvende tutarken bahçenizi korumanın birçok yolu vardır.

  • Sincaplar: Sevimli yaratıklardır, ancak bitkilerinizi öldürebilir ve hatta açık havada sahip olduğunuz mobilyalara zarar verebilirler. Organik kovucuların kokusu onları korkutup kaçırabilir.

  • Kokarcalar: Onları mülkünüzün dışında tutmaya çalışırken size veya evinize püskürtebilirler. Bunu önlemek için, parlak bir ışık veya narenciye kullanarak akıllıca göndermelisiniz. Bir kokarca tarafından püskürtüldüğünüzde, birkaç banyo yapmak ve peroksit ve kabartma tozu solüsyonları kullanmak en yaygın öneriler arasındadır. Gözler en az 5 dakika soğuk su ile yıkanmalı ve yüze misk ile vurulduğunda doktora başvurulmalıdır.

  • Tavşanlar: Tavşanlar üreme kapasiteleri nedeniyle hızla çoğalırlar. Bitkileriniz üzerinde biraz organik kovucu kullanın veya onları uzak tutmak için talk pudrası ile tozlamayı deneyin.

Sürdürülebilir Bir Yaşam Tarzı Yaşamak

Doğayla uyum içinde yaşamak için şebekeden ayrılmanıza gerek yok. Günümüzün çevreye en büyük zararı, insanların daha ucuz malzemeler satın alarak, her zaman yenilerini satın alarak ve geri dönüştürmek, satmak veya tekrar kullanmak üzere tamir etmek yerine çöpe atmaktan çok fazla atık üretmesidir. Birey olarak ürettiğiniz atık miktarını azaltarak karbon ayak izinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ayrıca özellikle evinizde kullandığınız enerjiyi azaltabilirsiniz. Akkor ampulden LED ampullere geçmek, evinizi daha enerji verimli hale getirir ve zamanla artabilir. Evinizi yalıtmak, ısıtma ve soğutma sisteminize daha az yük bindirecek ve enerji tasarrufu sağlayacaktır.

Halı temizleyicileri ve elektrikli el aletleri gibi çok sık kullanmadığınız aletleri kiralamayı düşünün ve sahip olduğunuz eşyaları başka amaçlarla kullanmaya çalışın . Birçok kap temizlenebilir ve yeniden kullanılabilir ve muhtemelen şu anda mutfağınızda kendi temizlik çözümlerinizi yapmak için tüm malzemelere sahipsiniz. Mağazaya tekrar gitmeden ve savurgan ambalajlarda gelen ürünleri satın almadan önce mümkün olduğunca uzun süre gitmek için kendinize meydan okuyun.

Doğa Bağlantısı Faaliyetleri

Kendi içinizde ve doğa ile dengeyi oluşturmak, farkındalıkla kolaylaşır. Dünyada var olmak için elektronik cihazlardan ve sosyal yapılar tarafından yönlendirilen faaliyetlerden uzaklaşmak, stresi yönetmeye, kaygıyı azaltmaya, ruh halinizi yükseltmeye ve hayata bakışınızı iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Mümkün olduğunda, doğayı ve açık havayı bir etkinliğe veya rutine dahil edin. Egzersiz rutininizi yürüyüş veya yüzme ile tamamlayın. Aile gezileri, küçük çocuklarla bile kolaylıkla doğa odaklı olabilir. Onlara doğal bir dönüm noktası içeren bir film göstermek, gerçek şeyi ziyaret etmeyi heyecan verici hale getirebilir. Hayvanları dahil etmek, çocukların ilgisini çekmenin başka bir kusursuz yoludur. Çocuklarınızla doğaya saygı duymanın ne anlama geldiğini ve doğanın tüm parçalarının, hatta önemsiz görünen kısımlarının önemini tartışmak için biraz zaman ayırın, böylece onları çöpe atmamaya veya yıkıcı olmamaya özen gösterin.



Çocuklara Doğayı Öğretin

Çocuklarınıza doğaya saygı duymayı öğretmek esastır çünkü onlar geleceklerdir ve şimdi onlara değerleri öğretme fırsatına sahip olduğumuz zamandır. Minikler, yaban hayatına saygı duymayı ve değer vermeyi, gelecekleri için ne kadar önemli olduklarını ve onları çevreleyen şeylere özen göstermenin ve saygı duymanın ne kadar gerekli olduğunu anlamayı öğrenecekler.

  • Bir şehirde yaşıyor olsanız ve kırsala çıkmak için çok az fırsatınız olsa bile, çocukları doğayla etkileşime sokmaya çalışın. Bölgenizdeki herhangi bir parkta çok çeşitli ağaçlar, bitkiler, kuşlar ve diğer hayvanlar bulabilirsiniz.

  • Doğa deneyleri. Oyunlar ve eğlenceli aktiviteler, çocukların her zaman oyun ve eğlence yoluyla her şeyi anlamaları için mükemmeldir. Doğanın nasıl dönüştüğünü kolayca anlayabilmeleri için miniklerle yapabileceğiniz birçok ev yapımı deney var .

  • Ailece doğa belgeselleri izleyin. Olayları kendi gözlerinizle görmekten daha etkili bir şey yoktur. Bunu yapmak için doğal olaylar hakkında bir belgesel alabilirsiniz.

  • Çocuklarınıza bahçıvanların ve şehirlerin bakımı ve bakımından sorumlu kişilerin çalışmalarına saygı duymayı öğretin. Minikler, tüm bu insanların emeği ve emeği olmasa şehrin ve parkların kirleneceğini, bitkilerin büyüyemeyeceğini, şimdiki gibi doğanın tadını çıkaramayacaklarını bilmelidirler.

  • Bilim müzesine aile ziyareti. Birçok şehirde çocuklar için özel olarak tasarlanmış doğa ve çevre ile ilgili sergiler var. Daha sonra evde öğrendiklerini pekiştirebilir, gördükleri hakkında konuşabilir, çizimler yapabilir, el işleri yapabilir ve diğer aile aktivitelerini yapabilirsiniz.

Doğa Tam Daire Geliyor

Dünya, tüm sakinlerinin bir arada yaşadığı bir ritim ve akış yarattı. Bozulduğunda veya onunla savaşıldığında, bu varoluş zorluklar yaşayacaktır. Bu tezahür, tarihte bir türün yok olması ve küresel sıcaklıkların artması gibi olaylarda belirgindir. Milyarlarca insan, bitki ve hayvanın katkıda bulunduğu dünya nüfusu, şimdiye kadarki en yüksek nüfustur. İnsanlar olarak bilinçli seçimlerle donatıldık ve bu seçimi kendimize ve gezegenimize fayda sağlamak için kullanmalıyız. Doğayla uyum içinde yaşamak, gelişmek için hepimize en iyi şansı verecek ve yeryüzüne de. Gördüğümüz gibi sürdürülebilir, dengeli ve barış içinde yaşıyorsak bu çok doğal.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page